Tumbuhan haiwan

Panda gergasi Cina

Panda gergasi Cina (Gambar 1)

Jumlah gambar: 9   [ Pandangan ]

Panda raksasa adalah endemik ke China, dan habitat utama adalah gunung Sichuan, Shaanxi dan Gansu China. Pandan raksasa telah bertahan sekurang-kurangnya 8 juta tahun di Bumi, yang dikenali sebagai "fosil hidup" dan "harta kebangsaan", Duta Besar Hidupan Liar Dunia, adalah spesies pemuliharaan biodiversiti unggulan di dunia. Menurut hasil penyelidikan populasi panda gergasi negara keempat, panda gergasi liar hanya 1864, di mana lebih daripada 80% daripada pengedaran di Sichuan, ia adalah milik negara China untuk melindungi haiwan. Menjelang akhir 2015, unit tawanan dunia hanya panda tawanan 425 sahaja. Panda gergasi pada asalnya memakan daging, berkembang, 99% dari makanan itu adalah buluh, tetapi gigi dan saluran pencernaan kekal utuh, masih dibahagikan kepada karnivora, ketika risiko kemarahan sebanding dengan spesies beruang lain. Hayat panda liar berusia 18 hingga 20 tahun, negara tawanan boleh berusia lebih dari 30 tahun.

Sejarah panda raksasa boleh digambarkan sebagai sejarah yang panjang. Ahli-ahli panda gergasi yang paling purba setakat ini-fosil-fosil panda yang ditemui di Yunnan Lufeng dan Yuanmou China dua tempat, zaman geologi kira-kira 800 juta tahun yang lalu di Miosen akhir. Dalam persaingan hidup yang panjang dan pemilihan semula jadi yang panjang, dan sezamannya banyak haiwan telah punah, tetapi panda gergasi adalah kuat, dengan kelebihan menjadi "fosil hidup" yang disimpan pada hari ini. Fosil menunjukkan bahawa nenek moyang panda muncul pada tahun-tahun awal Hong Gengji 2 hingga 3 juta tahun yang lalu. Habitat panda raksasa telah meliputi kebanyakan bahagian timur dan selatan China, utara Beijing, selatan Myanmar selatan dan Vietnam Utara. Fosil biasanya terdapat di hutan sederhana atau subtropika pada ketinggian 500 hingga 700 m. Kemudian, haiwan telah punah dalam tempoh yang sama, panda gergasi telah menjadi peninggalan setakat ini, dan untuk mengekalkan ciri-ciri asli asal.

Panda gergasi tinggal di hutan buluh tebal pada ketinggian 2600 hingga 3500 meter, di mana udara sakanya nipis dan mendung, dan suhu di bawah 20 ° C. Beberapa faktor lain juga akan mempengaruhi pengedaran dan ketumpatan panda liar: buluh, medan, pengedaran air, sama ada terdapat tempat bersembunyi dan sarang semaian dan gunung dan sebagainya. Pandan raksasa tidak takut sejuk dan lembap, tidak pernah hibernasi. Walaupun suhu di-4 ~ 14 ℃ mereka masih berjalan melalui salji di buluh. Mereka tidak takut basah, sentiasa suka lebih daripada 80% kelembapan dalam hari-hari basah.

Panda pandan terutamanya makan buluh, tetapi juga suka air minuman, kebanyakan rumah panda gergasi terletak berhampiran sungai, yang terdekat boleh minum musim semi. Panda gergasi mengambil separuh masa untuk makan setiap hari, dan sepanjang masa dibelanjakan untuk tidur. Di alam liar, panda raksasa tidur 2 hingga 4 jam di tengah-tengah setiap dua kali makan, berbaring rata, berbaring, rentan, diregangkan atau bergulung ke dalam kumpulan adalah cara kegemaran mereka untuk tidur. Di dalam zoo, peternak memberi makan mereka dua kali sehari. Walaupun tidur, panda gergasi kelihatan sangat comel. Mereka sangat fleksibel, dapat meletakkan tubuh mereka yang besar ke dalam pelbagai postur. Sikap kegemarannya adalah kaki di dalam pokok itu, dan tangan menutupi mata mereka sendiri. Selalunya, perangai panda gergasi sentiasa sangat lembut, mereka jarang mengambil inisiatif untuk menyerang haiwan atau orang lain.